Hoe gaan we veilig op pad?

 In Nieuws | Overig

Fietsen in een groep, bijvoorbeeld tijdens de clubrit, mag sinds 14 oktober alleen als je in kleine groepjes van maximaal vier personen rijdt. Daarnaast moeten leden ook nog steeds 1,5 meter afstand houden tot elkaar en andere weggebruikers. Fiets daarom verantwoordelijk: houd je aan de maatregelen en houd rekening met elkaar en je medeweggebruikers. Hoe doe je dit?

1. Houd je aan de maximale groepsgrootte van 4 personen

Het is toegestaan om in een groep van maximaal 4 personen te fietsen. Gebruik je gezond verstand en houd je aan deze maatregel, ook tijdens de clubritten. Voor, tijdens en na het fietsen geldt bovendien dat je 1,5 meter afstand houdt tot elkaar en anderen. Met een kleine groep is het makkelijker afstand houden als je bijvoorbeeld moet wachten voor het rode licht. Samen fietsen met minder dan 4 personen mag natuurlijk ook. Vind je het toch te risicovol om samen te fietsen of vinden je clubleden het lastig om afstand te houden? Fiets dan bijvoorbeeld virtueel samen met je clubgenoten, bijvoorbeeld via Bkool.

2. Waar start en finisht de rit?

Voor, tijdens en na de rit moeten leden onderling dus óók afstand houden. Houd hier rekening mee als je verzamelt op start- en finishlocaties en als je onderweg pech hebt.

3. Stoppen voor koffiestop is tijdelijk niet mogelijk

Zijn jullie gewend om onderweg een koffiestop te houden bij een horecagelegenheid? Dat kan voorlopig niet: de horeca moet helaas de deuren gesloten houden van 14 oktober tot en met in ieder geval 14 november.

4. Maak afspraken

Hoe houd je als groep rekening met de 1,5 meter afstand tot elkaar en andere weggebruikers? Denk aan: rijd je twee aan twee of toch beter in een lint? Hoe haalt de groep veilig andere weggebruikers in? Doe je dit als één groep of splits je op in bijvoorbeeld duo’s? Wat doe je als de groep wacht voor het rode licht? Waar wachten je op elkaar als er iemand lek rijdt?

5. Bepaal vooraf de route

Kies een route uit over rustige wegen. Je vermijdt de drukte en houdt makkelijker 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen. Informeer elkaar vooraf over de route. Stuur de route per mail of WhatsApp naar elkaar. Bespreek voor vertrek nogmaals de route met elkaar.

6. Kies een rustig of ander moment

Nu de dagen korter worden en het weer minder, zijn er ook minder mensen op de weg. Toch blijft het verstandig om ook in deze periode je clubritten op rustige momenten te plannen. Vertrek in het weekend vroeger om de drukte voor te zijn. Nu het ’s ochtends later licht is, is het wel verstandig dat iedereen goede verlichting op de fiets heeft. Is eerder vertrekken geen optie? Dan kun je er ook voor kiezen om je route wat in te korten.

7. Communiceer met tekens

Zorg dat voor vertrek iedereen een bel op zijn/haar fiets heeft. Daarmee maak je kenbaar aan anderen dat je wil inhalen. Gebruik tekens om de anderen in de groep te waarschuwen: bij afslaan je arm uitsteken en bij stoppen een vuist in de lucht. Maak met je linker of rechterarm en hand een zwaaiend gebaar naar achteren als je wil waarschuwen voor andere weggebruikers en objecten links of rechts van de weg. Waarschuw voor een object midden op de weg door er naar te wijzen. Zo hoef je niet te roepen naar elkaar.

Neem de gebaren met elkaar door voordat je vertrekt en spreek af dat iedereen de gebaren aan elkaar doorgeeft, zodat onderweg iedereen geïnformeerd wordt.


BRON: WWW.NTFU.NL
Recent Posts