[wpseo_breadcrumb]

Geschiedenis

De Oldenzaalse Wielervereniging OWC werd opgericht op 10 augustus 1948. De eerste jaren had de club een bloeiend bestaan doch medio vijftiger jaren kwamen de activiteiten tot stilstand, mede ook omdat er geen officiële wedstrijdrenners meer waren.

In september 1965 werd door een aantal enthousiaste jonge wielrenners gepoogd een wielervereniging voor Oldenzaal en omstreken op te richten. Op 28 september 1965 kon de vereniging op basis van de bestaande statuten een “doorstart” maken en was de heroprichting een feit. De vereniging is daarna tot bloei gekomen als nooit tevoren.

Die groei is natuurlijk ook mede en vooral te danken aan de wielersuccessen en de uitbreiding met diverse afdelingen in de loop der jaren.

Foto 1:
De oprichters van de OWC, links de heer Oude Keizer, rechts de heer Van Benthem. (foto 1948)

Foto 2:
Voorblad statuten uit 1950

Dagelijks bestuur vanaf 1948

De allereerste voorzitter was Herman van Benthem. Hij was samen met ”Broer” L.C. Oude Keizer de oprichter van de OWC in 1948. De heer Oude Keizer was een markante persoon binnen de vereniging. Hij speelde ook na de heroprichting weer een belangrijke rol binnen de OWC, niet alleen als bestuurder maar vooral als trainer van het aanstormende talent.

Naast deze oprichters mag ook zeker Herman Lotgerink genoemd worden. Hij was de eerste secretaris en de eerste penningmeester van de club. Na de heroprichting was hij ook nog weer eens twee perioden actief als penningmeester. De penningmeester met de langste staat van dienst is ongetwijfeld Bertus Morsink (13 jaar) gevolgd door Ben Hergarden die precies
10 jaren waakte over de financiën.

Bijgaande lijst vermeldt alle namen van de leden van het dagelijks bestuur van de OWC vanaf 1948 tot heden. De lijst is met de nodige zorgvuldigheid samengesteld.

Inventaris

De inventaris van de Oldenzaalse Wielerclub beslaat de jaren 1948 tot en met 2000.

De inventaris biedt een blik in het verleden van onze club en bestaat uit een beschrijving van het wel en wee van de club, een verzameling krantenartikelen en een opgave van audiovisuele documenten.

De diversiteit aan onderwerpen geeft een prachtig beeld van alle inspanningen die de afgelopen tientallen jaren door bestuur en leden zijn gedaan. Deze beschrijvende inventaris zal onmiskenbaar een bijdrage leveren aan de historie van onze club.

Ereleden en leden van verdienste

Ereleden en leden van verdienste. Van Marinus Bode tot Jos Broenink.
Marinus Bode werd in 1949 benoemd tot lid van verdienste en de persoon die het laatst werd onderscheiden was Jos Broenink. Hij werd benoemd tot erelid op 25 januari 2019.

ereleden-owc-1988klwin-klein
Ereleden van 1988 - v.l.n.r.: Herman Snoeijink, Herman Lotgerink, Willy Wissink, Johan Grobbe, Herman Nijhuis, Hennie Kuiper

OWC jubileumboeken en andere media

De OWC heeft in de loop der jaren in eigen beheer een aantal uitgaven gerealiseerd.

Het betreft een kleurenfoto van Hennie Kuiper (Olympische Spelen 1972), Jubileumboek 40 jaar OWC (1988), Afscheid Herman Snoeijink (1991), Jubileumboek 50 jaar OWC (1998) en het Jubileumboek Toerafdeling 25 jaar (2004).

Daarnaast is er in 2008 ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum (1948-2008) een DVD uitgebracht.

Verder zijn er nog exemplaren van een special van de Twentsche Courant welke is uitgegeven bij het afscheid van Hennie Kuiper in 1988. Overigens zijn alle genoemde uitgaven nog verkrijgbaar.

Al deze media is voor geïnteresseerden in te zien. Neem daarvoor contact op met Johan Grobbe.

Tijdlijn

2020
jan 16

jannnn

jan 16

story 3

jan 16

mark geboren

jdsf dslkfsjf sdfs fd sf

jan 16

my first story

sdfdsfs

Word lid van OWC en

Fiets met ons!