Tim Arts wint 3T Interclub Competitie 2020

 In Nieuws | Amateurs, Nieuws | Elite - Beloften, Nieuws | Nieuwelingen - Junioren, Nieuws | Voorpagina, Wedstrijdverslag

OLDENZAAL  – Etappe 9 deed zich aan; de finale van de 3T Interclub Competitie! De reeks competitiewedstrijden op de wielerbaan van OWC werd afgesloten en voorafgaand aan de start kon er nog van alles gebeuren. Er werd gestreden om de podiumplekken met uiteindelijk mooie winnaars in alle klassementen! We blikken terug met Richard Mijnheer, Jeroen Nijhuis en eindwinnaar Tim Arts.

Richard Mijnheer (3T)

“De 3T Interclub Competitie 2020 zit er op. Toen ik in in het begin van 2020 werd gevraagd door de sponsorcommissie om als 3T de Interclub Competitie van OWC te sponsoren, leek me dat een heel leuk idee. Ik was niet helemaal bekend met deze competitie, maar tijdens de eerste brainstormsessie voor de opzet van de 2020-editie werd dat al snel duidelijk. Eén ding wilde ik graag anders zien, namelijk geen eindklassement gebaseerd een puntensysteem, maar op tijd: om de aanvallende renners die proberen vooruit te blijven te kunnen belonen. Dat idee werd snel door iedereen omarmt.

Wat pakte het nieuwe concept goed uit: de eerste race nog een eindsprint maar daarna waren er telkens een aantal vluchters vooruit. Het was mooi om te zien dat er zo veel renners wilden deelnemen aan de wedstrijden en dat de leiders van het klassement in ons blauwe 3T-shirt reden. De 3T Interclub Competitie leefde onder alle deelnemers! Dat bleek wel uit het feit dat mij in augustus al vroeg of ik instemde met een uitbreiding naar september: uiteraard!

Namens 3T willen wij zowel Luke Kuipers (<19 categorie) als Tim Arts (>18 categorie) feliciteren met hun overwinning. Met jullie strijdlust zijn jullie de terechte winnaars van de 3T Interclub Competitie 2020. Voor 3T was het ook een groot succes! Voor onze zakelijke relaties was de link tussen 3T en het wielrennen zichtbaar. Ik heb daarop veel positieve reacties op gehad en dat doet ons erg goed.

Kortom de 3T ICC 2020 was zowel voor 3T als voor alle renners een zeer geslaagd event en voor herhaling vatbaar, op naar 2021!”

namens de sponsor, 3T,
Richard Mijnheer


Jeroen Nijhuis (voorzitter)

“Aan het begin van dit jaar werd het plan voor de Interclub Competitie 2020 bedacht. Er zouden enkele dingen veranderen ten opzichte van voorgaande jaren, zoals een algemeen klassement op tijd en heuse leiderstrui voor de eerste renner van het algemeen klassement. De trui werd beschikbaar gesteld door de nieuwe sponsor van de ICC: 3T!

De eerste dinsdag van april zou de eerste wedstrijd zijn…, tot het corona virus deze plannen in de weg stond. Er werd snel besloten de competitie te annuleren en de richtlijnen van RIVM en KNWU te volgen. Een lange tijd stond de competitie stil en de wens om de interclub competitie alsnog doorgang te laten geven leek een onrealistische. Nadat de maatregelen vanaf 1 juli werden versoepeld bleken de renners zeer enthousiast om toch te gaan koersen. Deze behoefte bereikte snel de organisatie van de Interclub Competitie. Met als resultaat: vanaf eind juli was het 9 weken lang spektakel, met kopgroepen en een enkele massasprint. Onderweg werd hard gestreden om de punten voor het puntenklassement en de leiderstrui van het algemeen klassement wisselde de eerste vier wedstrijden continu van schouders. 

Na de vierde wedstrijd werd Tim Arts leider en ondanks de vele aanvallen die weken lang volgden hield hij stand en werd eindwinnaar. Het puntenklassement is een prooi geworden voor een ‘sprinter-pur-sang’, Glenn Edelenbos, die zelf ook één wedstrijd leider was. Ter vergelijking: als Tony Martin (Jumbo Visma red.) de groene trui meeneemt naar Parijs weet je dat er een bijzondere ontwikkeling heeft plaatsgevonden.

In de categorie <19 bleek Luke Kuipers toch vele maten te groot voor de rest van de jonge deelnemers. Hij wint zowel het algemeen klassement als het puntenklassement en gaat met maar liefst twéé bossen bloemen van Erik Bloemsierkunst naar huis.

Acht wedstrijden in de stralende zon en slechts één wedstrijd in de miezelregen. De Interclub Competitie kende een ongekend goed-weer-scenario. Het zorgde voor veel deelname en dat maakte de spannende competitie zeer succesvol.  En, met weinig valpartijen! Alleen in de eerste wedstrijd was een er valpartij waarbij uiteindelijk één elleboog gehecht moest worden. De renner werd kundig behandeld door de vaste EHBO’ers die OWC rijk is: Willy en Gerard, die elke wedstrijd paraat stonden. Safety first!

Met dank een Paul en Ben voor de bediening van het mylaps systeem kon er elke week een betrouwbare uitslag worden opgemaakt en dankzij de sierlijke bel van Gerard Kamphuis wisten renners precies wanneer de laatste ronde inging. Dank aan alle vrijwilligers die elke week met veel plezier klaar stonden! Volgend jaar kunnen we hopelijk weer gewoon in het voorjaar beginnen met de 3T-ICC 2021.”

namens de organisatie
Jeroen Nijhuis


Tim Arts (eindwinnaar)

“Persoonlijk had ik het seizoen 2020 eigenlijk al afgeschreven. Na de ronde van Groningen, in het eerste weekend van maart, ging alles in lockdown en zag het er wat betreft de koersen bijzonder negatief uit. Echter kwamen er na 1 juni toch weer hoopgevende berichten. Zo werd duidelijk dat er toch weer gereden mocht worden op het baantje van OWC, de koers was aan!

De eerste etappe van de 3T Interclub Competitie heb ik zelf gemist en achteraf mag ik van geluk spreken dat er toen vanwege omstandigheden geen tijdsverschillen zijn opgenomen. De week erna besloot ik ook maar eens te gaan kijken op het baantje en gelijk werd mij duidelijk dat iedereen tot het bot gemotiveerd was om er een keiharde koers van te maken. Kopgroepjes werden gevormd en je moest elke week maar weer zorgen dat je ‘op de afspraak was’. De eerste keer lukte dat maar half. De groep met Glenn en Mike was net een brug te ver. De weken erna was ik wel op de afspraak en kon ik met verschillende kopgroepen met sterke renners als Rient Heerink, Steyn Lamberink, Wietse Kamp, Lars Loohuis en Maarten De Jonge allereerst de trui veroveren en later ook mijn voorsprong uitbouwen. Op een gegeven moment had ik zo’n riante voorsprong dat ik me al niet zo veel zorgen meer maakte, maar toen kwam de finale van de 3T ICC dichterbij…

“Een kwestie van flikken of geflikt worden. Ik voelde me vooral geflikt.” – Tim Arts

De een-na-laatste koers was, voor mij als klassementsleider, toch wel de lastigste. De amateurs (inclusief Jelle Wolsink) hadden een pact gesloten om Wietse zo veel mogelijk tijd te laten pakken, zodat hij weer helemaal terug in de race was. Met succes, Wietse en Glenn reden samen met Lars weg en pakte zo een minuut op mij terug. Een kwestie van flikken of geflikt worden. Ik voelde me vooral geflikt.

Tegen de tijd dat de laatste dinsdag was aangebroken dacht ik: ‘alleen ga ik het niet redden, ook ik ga hulp moeten zoeken.’ Een sterke ploeg werd opgesteld, Bouke Gerritsma en Arnout Kempenaar werden ingevlogen. Ook Gerwin Veltman en Rient Heerink wisten wat het plan was. Niemand laten rijden en zo de trui van mij veilig stellen. De koers was op z’n zachtst gezegd oorlog, maar na een zenuwslopende laatste ronde waarin eerst Wietse en daarna Glenn alles op alles zette om die zeven seconden voorsprong nog goed te maken, kwam ik in de eerste groep over de streep. De trui was binnen!

Ik wil hierbij OWC en de sponsor 3T bedanken voor de organisatie van de Interclub Competitie 2020, een mooi alternatief voor het wegseizoen dat grotendeels in het water is gevallen. Tot volgend jaar!

Eindwinnaar 3T Interclub Competitie,
Tim Arts


De snelste rondetijden van etappe 9 zijn gereden door:

< 19 – Luke Kuipers – 02:53:600 (minuten:seconden:honderdsten)
>18 – Tim Arts – 02:51:500 (minuten:seconden:honderdsten)

Bekijk HIER de daguitslag en het eindklassement!
Bekjik HIER de foto’s!

Recent Posts