Oldenzaalse Wieler Club

Nieuws

Expositie wielercarrière Herman Snoeijink

zondag 7 januari 2018

Herman Snoeijink, geboren op 6 augustus 1951 in Denekamp, is een van de succesvolste amateurwielrenners van Nederland. In januari 2018 is het 40 jaar geleden dat Herman als amateur algemeen nationaal kampioen veldrijden werd en in september 2017 was het 50 jaar geleden dat hij zijn eerste officiële wedstrijd won in ‘s Heerenberg. Als lid van de OWC en RTC Twente boekte hij in zijn wielercarrière circa 365 overwinningen, in onder meer de Hel van Mergelland, Enschede-Münster, de Duitse semi-klassieker Syke-Okel-Syke, etappes in Olympia’s Ronde van Nederland, de Milkrace en de Ronde van Rheinland-Pfalz en laten we vooral niet de vele ereplaatsen vergeten op zijn specifieke terrein, het veldrijden en de vier nationale titels op rij bij de amateurs.

Hoog genoteerd bij Herman staat de Ronde van Overijssel. Met de handen in de lucht, juichend over de streep in Rijssen, onder toeziend oog van honderden enthousiaste wielerliefhebbers. Herman deed het twee keer, in 1978 en 1980. Kenners keken er niet van op. Als Herman ergens zijn zinnen op had gezet, hield niemand hem meer tegen.

In 1990 wint hij voor de tiende keer (11x officieus) de Meesterronde in zijn woonplaats Denekamp. In datzelfde jaar beëindigt hij zijn imposante loopbaan als actief renner en op 27 januari 1991 reed hij zijn afscheidswedstrijd. Hij bleef daarna altijd actief in de wielersport, zijn terrein. Bijna acht jaar was Herman daarna bondscoach van onder meer de beloften, de dames en heren op de weg en de veldrijders.

Het wielerteam Sunweb heeft begin dit jaar Herman toegevoegd aan de technische staf. In zijn taakomschrijving is opgenomen dat hij de veldrijders binnen het wielerteam van Sunweb zal begeleiden in hun verdere ontwikkeling. Sunweb heeft Herman aangesteld vanwege zijn kennis en ervaring.

Herman Snoeijink en de wielersport zullen voor altijd met elkaar verbonden blijven. Hij was jarenlang een renner die bekend was om zijn gedrevenheid en daardoor vaak op het erepodium stond. We willen zijn inzet en betrokkenheid voor de wielersport graag nog een keer laten zien aan een breed publiek in de vorm van een expositie over zijn wielercarrière in Hennie Kuiper Native aan de Schotbroekweg 2, 7591 ND in Denekamp (Erve Kuiper).

De expositie staat voor een breed publiek open van woensdag 10 januari 2018 tot en met maandag 2 april 2018 (tweede Paasdag), wekelijks op woensdag van 13.00-18.00 uur, zaterdag van 12.00-18.00 uur en op zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur. Er is op het terrein van Erve Kuiper voldoende parkeergelegenheid.