De historie van de OWC

"Gebruik de historie als springplank, niet als hangmat".

De OWC is opgericht op 10 augustus 1948 en op 1 april 1950 volgde de koninklijke goedkeuring. In de inmiddels meer dan 60 jarige historie is veel bereikt op zowel organisatorisch als sportief gebied.

Sportief:
Vanaf midden jaren '60 bracht de OWC vele renners op hoog niveau. Dat begon met Hennie Kuiper. Hennie werd in 1972 Olympisch Kampioen, in 1975 Wereldkampioen op de weg, tweede in de Tour de  France van 1977 en 1980 achter resp. Bernard Thevenet en Joop Zoetemelk. In de daarop volgende jaren kwamen er nieuwe talenten zoals Gerard Veldscholten en Erwin Nijboer. Erwin Nijboer knechtte Miguel Indurain (5 voudig winnaar Tour de France). Bijzonder was de titel van Peter Groeneveld in 1997 wereldkampioen ligfietsen, op een zelf gebouwde ligfiets.

En het ging door. In 1998 tekenen Rudie Kemna, Renger IJpenburg en Maarten Nijland een profcontract, in 2001 is het de beurt aan David Orvalho. In 2004 en 2008 volgen Joost Posthuma en Tom Veelers. Rudie werd Nederlands kampioen in 2003. Rudie's titel kreeg een passend vervolg. Axel Bult nederlands kampioen NK marathon MTB. Marcel Groothuismink NK Amateurs. NK junioren/nieuwelingen in Ootmarsum. 2006 Herman Snoeijink Wereldkampioen veldrijden in zijn klasse.

Met zoveel individuele klasse wist  de OWC ook als vereniging te scoren. De OWC won in 1997 en in 2000 het Nederlandse Clubkampioenschap. In 1996 en 1998 waren we  tweede. En in 2010 grepen we de derde plek in het Nederlands Club Kampioenschap tijdrijden.

De OWC gaf in 1979 al invulling aan het begrip breedtesport. Toen werd voor de recreatieve fietsers de toerafdeling opgericht. De club bleef groeien en werd in 1990 uitgebreid met een afdeling mountainbike. Sinds 2006  biedt de OWC ook mogelijkheden voor de minder valide sporters. Toen is de afdeling handbike toegevoegd.

Organisatorisch:
Voor de wedstrijdafdeling organiseert de OWC jaarlijks een jeugdronde en een koers voor elite/beloften in de binnenstad van Oldenzaal. Voor de toerrijders organiseert de OWC jaarlijks vier toertochten; 2x veld en 2x weg. Onder de evenementen is daarover meer informatie opgenomen.

Incidenteel wordt een groot Nationaal Kampioenschap georganiseerd. Zo werd in 1999 en in 2008 het Nederlands Jeugdkampioenschap georganiseerd. In 2005 werd het NK voor de nieuwelingen/junioren georganiseerd rondom de Kuiperberg in Ootmarsum. En 2010 hadden we het NK voor de MTB Jeugd.

Medewerking verleent de OWC bij andere grote wielersport evenementen in de regio. De jaarlijkse doorkomst van de Ronde van Overijssel rondom Oldenzaal wordt volledig door de OWC vrijwilligers in goede banen geleid. Maar ook toen Denekamp fungeerde als aankomst van de Profronde van Nederland was de OWC betrokken bij de organisatie.
Het hoogtepunt vormde het NK 'profs' in 2008 en in 2011 in Ootmarsum. OWC Voorzitter Ben Wigger was een belangrijke vertegenwoordiger in de organiserende stichting 'Wielerevenementen Dinkelland'. Voor de KNWU aanleiding om hem in 2011 te belonen met 'Het gouden wiel'. Een beloning voor zijn enorme inzet en vakkennis.

Klik hier voor verdere beschrijving van de historie van OWC