Oldenzaalse Wieler Club

Zuiderzeeronde

Zaterdag 9 april 2016 ,de 3e klassieker van dit jaar. Dit keer waren we te gast in Dronten; de Zuiderzeeronde. Een ronde van wind, waaiers en  nervositeit. De wekker stond inmiddels op het vertrouwde uur op zaterdag 05.30 uur.  Alles ingepakt, om 06.00 uur aan de pasta en dan verzamelen bij Lars. Wederom zijn Lars, Loek en Marnick geselecteerd voor deze klassieker.  Voor Marnick als eerstejaars nieuweling wederom een leermoment.  Om 08.00 uur aankomst in Dronten. De eerste renners zijn dan al aanwezig.  In de bekende evenementenlocatie de Meerpaal in Dronten is de permenace. Ook kunnen hier de reservewielen worden ingeleverd. Na een lekkere bak koffie werden de rugnummers en kaderplaatjes afgehaald. De jongens waren inmiddels aan het warmfietsen.
Om 09.30 uur werden de benen gemasseerd en de laatste details doorgenomen. Het kon wel eens een nerveuse koers gaan worden. Om 10.00 uur werd begonnen met het afroepen van de rugnummers. Lars heeft geluk en mag als een van de eerste zich opstellen. Loek en Marnick hebben pech, als laatste worden hun nummers opgeroepen en staan dus achteraan. Het is een mooi gezicht hoe de renner staan opgesteld binnen in de Meerpaal. Vanuit hier wordt het startschot gegevens en gaan de circa 150 renners op weg in de neutralisatie.
We zijn nog geen 500 meter in de neutralisatie aan het fietsen of er is al de eerste valpartij. Het zal helaas niet de laatste zijn van vandaag. Net buiten Dronten wordt de horde losgelaten en direct gaat de zweep erover. Wij rijden naar Lelystad om daar het peloton voor de eerste keer te zien.
Als we in Lelystad staan komen de eerste motoren al aangereden. Nu is het afwachten, zien we het fluorescerend geel nog in het peloton.  De eerste groep komt de bocht door, zeg maar groepje, 22 renners met 1 owc’er.


Lars Loohuis heeft zich netjes in de kopgroep genesteld en draait mooi mee in het  groepje. Een 2e groep van circa 20 renners komt voorbij. Niemand van OWC. Er is hier circa 25 km gereden maar het is al een groot slagveld. Er komen nog 2 groepjes langs weer geen OWC renner. Dan in groep 5 het lange gestalte van Marnick, hij zit nog in de wedstrijd.  Na nog enkele minuten wachten en het voorbij komen van diverse renners geen Loek. Dan de bezemwagen, nog geen bericht hebben we hem misschien niet gezien. We stappen in de auto en dan telefoon, Rudi met de mededeling dat Loek bij hem in de auto zit en ze onderweg zijn naar het ziekenhuis. Hij is gevallen en heeft waarschijnlijk zijn pols gebroken.  Wij gaan na het volgende punt waar we hopen de renners weer te zien. Aan de andere kant van Lelystad pakken we de renners weer op. Lars zit nog steeds in de kopgroep. Marnick heeft inmiddels aansluiting weten te vinden bij groep 3 maar wel op een ruime achterstand van de kopgroep. Dan weer snel in de auto op weg naar de finish. Op 6 km voor Dronten telefoon, Marnick, helaas na bijna 60 km uit de wedstrijd genomen door de jury.  Groep 1 en 2 zijn nu nog in de wedstrijd in totaal 44 renners.  De eerste doorkomst in Dronten missen we maar de 22 renners op kop gaan strijden voor de overwinning. Een laatste plaatselijke ronde van circa 20 km moet zorgen voor de winnaar. We staan bij de laatste bocht voor de finish we zien de groep van 22 aankomen, Lars gaat als 5e de laatste bocht door, een goed positie om de sprint te beginnen.
Hij zet aan en dan kramp helaas kan hij niet mee sprinten voor de overwinning, een hele mooie tiende plaats in een harde en supersnelle klassieker met een gemiddelde van circa 43 km per uur.

Twee tevreden renners, 1 pechvogel.  Nadat Loek was opgehaald van het ziekenhuis (zijn pols moest gezet worden), en nog even gekeken hebbende naar de start van de junioren, zijn we tevreden naar huis gegaan. Iedereen weer bedankt voor de goede zorg en aanmoedigingen. Op naar de volgende wedstrijden met een goed gevoel. We zullen Loek helaas de komende weken moeten missen en hopen dat Ben binnenkort weer kan opstappen.
 
Frank Duivelshof