Oldenzaalse Wieler Club

Omloop van Noordwest Overijssel

Zaterdag 2 april 2016 de 2e klassieker voor de nieuwelingen van OWC Oldenzaal.
Voor deze klassieker waren Lars Loohuis, Ben Bartels en Loek Geelen geselecteerd. Marnick zou meegaan om te kijken en te leren.  Vrijdagavond om 20.30 uur telefoon in huize Duivelshof, Ben is nog geblesseerd of Marnick ook mee kon doen.  Na overleg besloten om Marnick mee te laten doen.
05.15 uur ging de wekker een ontbijtje auto inpakken en dat naar Harbrinkhoek. Verzamelen om 06.30 bij de Fam. Loohuis. Na een heerlijke bakje koffie onderweg naar Genemuiden. 
Het heeft ook voordelen als je zo vroeg op pad bent, geen verkeer op straat en we konden lekker doorrijden. Om 7.50 uur de auto geparkeerd en op zoek naar de permenace.
Na het klaarmaken van de fietsen, en het ophalen van de rugnummers begon het toch te kriebelen. Voor Marnick was het zijn eerste klassieker, voor Lars en Loek was dit al gesneden koek.
In tegenstelling tot andere jaren had de KNWU er voor gekozen om te gaan loten. Marnick had geluk hij mocht als eerste van de OWC ers zich melden en stond bijna op de eerste rij. Lars stond er vlak achter en Loek had pech en stond bijna achteraan.Een peloton van meer dan 150 renners is een imposant gezicht en heel iets anders dan een jeugdwedstrijd met 30 renners.Om 10.15 uur was de start, de neutralisatie was 4 km en daarna mochten de renners los. En los gingen ze. Vanaf het begin ging de gaskraan open, een heel nerveus begin met direct een valpartij.
Al onze jongen zaten aan de goede kant en konden de weg vervolgen.  De eerste keer dat we peloton zagen was bij het opdraaien van het viaduct bij Hasselt. Lars reed mooi voorin mee, Loek zat netjes in het middag van het peloton en Marnick reed in het laatste gedeelte van het peloton.
Het tempo lag hoog, met een gemiddelde van tussen de 48 en 50 km per uur werd er koers gezet naar Zwartsluis. Net na Zwartsluis wederom een van de vele valpartijen. Marnick zat aan de verkeerde kant en kon met veel kunst en vliegwerk een aantal bidons ontwijken, maar wel de snelheid er helemaal uit. De aansluiting met het peloton was verloren en met een groepje van 10 geprobeerd om weer terug te komen. Ze konden het peloton zien maar helaas, de wagen met de bezem kwam voorbij en ze moesten de koers verlaten.  De lus door de weerribben werd het waterloo voor Loek. Even niet opgelet en het noodlot sloeg toe. Het asfalt werd opgezocht. Gelukkig viel de schade mee en kon Loek zijn weg vervolgen. Helaas kon hij de aansluiting met het peloton niet meer tot stand brengen en moest hij ook de wedstrijd verlaten.  Na 50 km koers waren en nog circa 70 renners in koers.  Het was Lars die de eer van OWC hoog hield. De overgebleven renners waren aan elkaar gewaagd en het zou een eindsprint worden met een grote groep. Omdat het een harde wedstrijd was(gemiddeld 43 km per uur over 78 km) waren er nog maar een paar renners die meededen met de peloton sprint. Lars kon zich helaas niet mengen in dit sprintgeweld en eindigde op een verdienstelijke 24e plaatst. Helaas voor Loek en Marnick een DNF.
Voor ons was dit een eerste kennismaking met een klassieker voor de Nieuwelingen. Een hele belevenis maar een hele leuke.
Iedereen bedankt voor deze leerzame dag en voor Ben een voorspoedig herstel .
 
Frank Duivelshof