Oldenzaalse Wieler Club

Omloop van de Bronneger Bult

De amateurs reden de Omloop van de Bronneger Bult in Drenthe, die dit jaar voor het eerst op de kalender stond. Rob van den Berghe doet verslag van de wedstrijd:

'Iets met een bult en een massale valpartij op 300 meter voor de finish..' - Aldus Jeroen. Op zich een mooie samenvatting, maar er valt meer te vertellen over de wedstrijd die Wietse, Roy K, Roy R, Mark, Erik, Jeroen en ik (Rob) vandaag in Drouwen reden.


We spraken na een lange zit in de auto af bij de permanance in Drouwen. Na een beetje rally-rijden van Roy R. op de parkeerplaats vertrokken we per fiets richting het parcours bij de Bronneger Bult. Een klim van zo'n 800 meter lang met verbluffende percentages tot 3%. Deze klim bleek voor de lichtgewichten van OWC geen probleem te zijn. De wind maakte het echter voor sommigen van ons wel lastig. Mark ondervond na 4 ronden toch nog wat problemen welke voortkomen vanuit zijn te lichte trainingsintensiteit. Mark beloofde na afloop plechtig vaker mee te trainen op het baantje. Ook Roy K. kreeg het op 3 ronde van het einde lastig en besloot bij de finish te gaan aanmoedigen. De rest van de OWC'ers probeerden goed van voren te rijden.


Vanwege het smalle parcours en het grote deelnemersveld (130 renners) was dit toch nog best lastig. Er werd nerveus gereden en er belandde zelfs een renner 'kopje onder' in de sloot. Erik, Roy R, maar vooral Wietse waren desondanks veel voorin te vinden. Wietse plaatste zelfs nog een aantal aanvallen, maar kwam niet weg. Door de hoge snelheid van het peloton in de afdaling was het lastig om weg te komen. Toen ik dit door kreeg besloot ik om me wat af te laten zakken naar achteren. Hier trof ik Jeroen aan; hij had hetzelfde idee. Met nog 2 ronde te gaan kon ik snel opschuiven naar de top 10 van het peloton. Hier plaatste Roy op 1 ronde van het einde samen met een andere renner een aanval. Ze reden goed door en in het peloton probeerde ik wat af te stoppen voor Roy. Helaas was er een ploeg die zich in dienst van de latere winnaar op kop zette. In de laatste bocht zat ik in uitstekende positie, maar toen Roy en z'n medestrijder werden ingerekend viel het een beetje stil, waardoor ze er van alle kanten langs vlogen. Dit resulteerde in gevaarlijke situaties en ja hoor... een grote valpartij waar Jeroen en Erik helaas niet omheen konden. Zelf kon ik de vallende renner net ontwijken, maar het opnieuw optrekken kostte me veel kracht, waardoor een topnotering er niet meer in zat. Het hoogst haalbare; een 18e plek. Roy kon ondanks zijn aanval nog goed voorin meekomen en werd 27e. Wietse strandde net buiten de prijzen, hij kwam als 31e over de streep.

Al met al hebben we een goede wedstrijd gereden en zijn we weer een ervaring rijker. En oja.. daar gaat het uiteindelijk om: van het prijzengeld werd een lekker ijsje gehaald. Tot volgende week. Dan koerst een groot gedeelte van de ploeg in Hardenberg.

Uitslag:
1. Harko Kievit
2. Jan Hekman
3. Sjors Beukeboom
(OWC'ers)
18. Rob v/d Berghe
27. Roy Roesthuis
31. Wietse Kamp
71. Jeroen Nijhuis (valpartij)
77. Erik Heijdens (valpartij)
DNF Roy Koning ter Heege
DNF Mark Meijer