Oldenzaalse Wieler Club

Maarten Nijland Nederlands kampioen veldrijden!

Het winnen van een NK veldrijden is voor Maarten Nijland niet iets vreemds. Al in 1994 wist hij het NK te winnen bij de junioren en vier jaar later nogmaals bij de beloften. Bij de profs wist hij de Nederlandse titel helaas niet te veroveren. Bovendien werd hij door blessureleed gedwongen vroegtijdig zijn carriere te beëindigen.
 
Iedere woensdagmiddag traint hij een groep talentvolle veldrijders en dat was voor hem mede een reden om mee te doen en zich te laten zien. Zeker met een Nederlands kampioenschap zo dicht in de buurt kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan. Maarten had ook van tevoren aangegeven zijn zinnen gezet te hebben op de Nederlandse veldrittitel (link naar Twentesport). Maar daarvoor diende hij eerst nog af te rekenen met de concurrentie. Die bestond onder andere uit Erik Dekker, oud prof-renner en bovendien de titelverdediger.


 
Nijland lette op De Vies en Govaerts, maar ook op Erik Dekker. De voormalig professional was de uittredend kampioen. ‘Dekker liet het de laatste tijd al een beetje lopen. Ik dacht die voor een tactische wedstrijd ging. Zelf startte ik wat van achteren en ik kon heel snel naar de derde plek rijden. Door goed te verkennen reed ik een aantal lijnen anders en ik heb de laatste jaren veel hardgelopen, waardoor ik ze daar ook kapot mee kon maken. Het mooie aan dit rondje was dat als zij aan de finish kwamen, ik alweer na het lusje bovenkwam. Daardoor wist ik dat steeds ruim twintig seconden voorsprong had. Dan moet je geen risico nemen en op safe rijden.’ (Bron: Twentesport.com).
 
Uiteindelijk bereikte Maarten solo de finish en wist zo de Nederlands kampioen te worden in de 40+ categorie! Ondanks dat hij druk is met zijn eigen bedrijf is hij wel van plan om de trui te laten zien in het komende seizoen.
 

De dag na het behalen van zijn titel stond, hoe toepasselijk, de Maarten Nijland Classic op het programma. Hier liet Maarten dan ook graag zijn kampioenstrui zien.
 
Roy Roesthuis