Oldenzaalse Wieler Club

Ronde van Gelderland UCI 1.1

Deze maandag op tweede paasdag stond voor ons in Apeldoorn de Ronde van Gelderland op het programma. Dit is de enige UCI 1.1 koers in Nederland en dus weer een grote wedstrijd op Europees niveau. Per team kon je starten met zes man en ons team bestond uit Lars de Bot, Lars Loohuis, Jermo, Hidde, Sam en ik (Loek).

Lars de Bot had de dag ervoor al het parcours verkend en kon ons al tips geven over de route. Het was een mooi parcours met zowel veel hoogtemeters als veel wind tijdens de 130 kilometersNa het infietsen, de ploegenvoorstelling en onze verdere voorbereiding konden we dan eindelijk starten.


De eerste elf kilometers gingen vrij makkelijk. Dat kwam vooral doordat er toen nog een extreem, lange neutralisatie  dwars door Apeldoorn was.

Vijf kilometer na de neutralisatie reed Sam opeens lek. Door de regels dat een renner niet meer dan twee minuten achterstand mag hebben en niet mag worden teruggebracht achter de auto werd Sam eruitgehaald. Heel erg jammer want hij reed juist heel sterk voorin. Vanaf Apeldoorn reden we naar het zuiden naar Arnhem waar we meerdere malen de Postbank op moesten. Tijdens de tweede klim op de Postbank werd ik gelost. We hadden bijna zo'n zestig kilometer erop zitten. Een stuk later moest ook Jermo lossen.
Hij probeerde nog een hele tijd te achtervolgen, maar dit mocht helaas niet baten.Na de heuvels bij Arnhem waren het vooral lange, vlakke wegen langs Zutphen en Deventer met vooral veel wind. Op sommige plekken werd wel windkracht vier gemeten en de wind was vooral schuin tegen. Je kon dus voorspellen dat het peloton helemaal uit elkaar zou vallen in allemaal kleine waaiers. Dit was inderdaad ook het geval. Eén klein moment zat Lars de Bot net iets te ver vanachter en juist toen brak het peloton. Dan kan je nog goede benen hebben en haast de hele tijd voorin zitten, als je eenmaal eraf ligt net veel wind kom je er ook niet zomaar bij. Even later moest ook Hidde lossen na zo'n honderd kilometer. Een hele goede prestatie, zeker voor een eerstejaars junior die dit jaar voor het eerst wedstrijden rijdt.

Met alleen Lars Loohuis nog in koers kwamen de renners weer in Apeldoorn.
Hij reed de hele wedstrijd al heel sterk voorin en bleef tot aan de finish bij de voorste groep die inmiddels was uitgedund tot tien, vijftien man. Één renner was nog weggesprongen uit de kopgroep, maar daarachter sprintte Lars naar een hele knappe zevende plaats. Heel netjes, zeker als je bedenkt dat hij de dag ervoor ook al met de beste mee reed in een grote Belgische klassieker met het district. Kerel gewoon even 260 koers kilometers top presteren.

Al met al hebben we weer een mooie wedstrijd gehad met het team. Nu op naar volgende week, waar we met zeven jongens aan de start staan in Duitsland.

Loek Geelen