Oldenzaalse Wieler Club

Omloop van de Maasvallei

Op zaterdag 4 juni staan Lars de Bot, Lars OM en ik staan aan de start van een van de zwaarste klimklassiekers van het seizoen: De Omloop van de Maasvallei. Een wedstrijd over 115 kilometer, waarbij acht grote rondes moeten worden gereden met twee pittige klimmen in het parkoers. Eén van deze klimmen is de Maasberg, een klim van zo’n drie á vierhonderd kilometer. Nee,  hij is inderdaad niet lang, maar hij loopt aardig op en wordt vooral zwaar doordat hij volledig bestaat uit kasseien. 

Enfin, na een zoals altijd hectische neutralisatie met veel gedrang en de daarbij horende valpartijen, reden we met z'n drieën nog prima in het eerste deel van het peloton. Dit was echter na de eerste klim wel anders. Lars OM reed samen met een Amerikaan en twee andere Nederlanders weg uit de eerste groep. Lars de Bot en ik moesten die eerste groep laten gaan en kwamen in kleinere groepjes daarachter terecht. We zetten alles op alles om de aansluiting weer te vinden, maar dit was tevergeefs. Na vier rondes, oftewel halfkoers, te hebben gereden, worden we uit koers gehaald. Weer een DNF, balen ! Of het een schande is? Nee, ik denk het niet. Gezien het feit dat we allebei eerste jaars junior zijn en het niveau in zo’n wedstrijd erg hoog ligt, denk ik dat wij ons prima hebben gehandhaafd. Jongens die al bij een ploeg rijden in België, de selectie van Amerika en dergelijke zijn nou eenmaal sterker. Daar is niks aan te doen. Volgend jaar komen we weer terug, Dan hopelijk we wel voor een mooie einduitslag te kunnen gaan.
 

Terug bij Lars OM, die dus in een mooie kopgroep zat. Helaas weten de drie Nederlanders het tempo van de sterke Amerikaan niet bij te houden en moeten zij zich laten afzakken naar het eerste, tevens nog enige, peloton. Er zijn nog zo’n veertig renners in koers. Die gekke Amerikaan, weet op een gegeven moment een voorsprong op te bouwen van ruim anderhalve  minuut en wint hiermee uiteindelijk deze wedstrijd.
Met nog één ronde te gaan, probeert Lars nog weg te rijden samen met een jongen uit het district,. Zou twee keer dan scheepsrecht zijn ? Nee,  helaas wordt ook deze aanval teniet gedaan. Het lijkt dan op een sprint uit te lopen, bult op wel te verstaan. De finish ligt namelijk op de top van de eerder genoemde Maasberg.
Vlak voor deze Maasberg rijden er nog een aantal renners weg, Lars gokt erop en springt niet mee, om zijn krachten te sparen voor de sprint. Hij zit in de ideale positie voor een top vijftien klassering. Helaas wordt dit teniet gedaan doordat Lars zonder pardon tegen een muur aan de zijkant van de beklimming wordt geduwd. Hij haalt zijn hand open, moet van zijn fiets af en is zijn positie kwijt. Enigszins ontdaan zet hij zijn fiets weer in het gootje, krijgt nog een duw van een toeschouwer en weet nog een aantal renners in te halen. Uitslag: 38e. 


Natuurlijk is het balen als je weet dat er meer in had gezeten. Ikzelf vind het wederom een knap staaltje werk van mijn ploegmakker en daarnaast ook een van mijn beste vrienden. Ga zo door kerel, dan klopt er vanzelf een leuke ploeg aan de deur!

Al met al een leerzame dag voor Lars de Bot en mij.
Voor Lars OM blijkbaar een goede reden voor revanche, hij wint namelijk de dag erna een criterium in Duitsland.

Jermo Hesselink
Eerstejaars junior OWC Oldenzaal