Oldenzaalse Wieler Club

25e Omloop Veenkolonie├źn

Wielervereniging Stormvogels Veendam organiseerde op 24 maart de 25e Grote Omloop van de Veenkoloniën. Een clubcompetitie klassieker van 152 kilometer met start en finish in Veendam. Het peloton bestond dit jaar uit 28 ploegen met elk max. 7 renners. Daarvan zijn 22 ploegen die gezamenlijk de KNWU clubcompetitie Noord Nederland vormen. Dat veld was aangevuld met 6  andere ploegen. Voor de OWC verschenen Thijs Poelstra, Roel de Vries, Joost van Weerd, Joost Koelen, Joost Kemna, Sebastiaan Kamphuis, en Mark Stokreef aan de start. Verwachtingsvol was het team naar een zonnig Veendam vertrokken om de strijd met klassementsleider NWVG uit Groningen aan te gaan. 

Helaas kwam Roel de Vries vroeg ten val en was Sebastiaan Kamphuis niet attent genoeg waardoor hij in een achtervolgende groep terecht kwam. De wielerformatie uit Groningen had toen al controle over de wedstrijd. Dat begon al na 35 kilometer toen een groep van zestien de benen nam met daarin vijf NWVG-ers. Na negentig kilometer reden in de buurt van Blijham zes man hieruit weg.

Doordat er geen OWC 'ers bij zaten reden de jongens achter de feiten aan. Joost van Weerd reed op een kritisch moment lek. Hij verloor daarna de aansluiting. Toen hadden we nog vier man in koers waarbij de eerste drie belangrijk zijn voor het klassement. In de (onverwacht) zware koers moest ook Mark Stokreef het laten lopen. Thijs Poelstra had het moeilijk en kon alleen nog volgen in een achtervolgende groep.

Naast Rudy Vriend en Niels de Blaauw van de NWVG was onder meer Bas de Haan uit Meedhuizen van de partij in de kopgroep van 6 personen. De Haan hield het niet vol en moest lossen. Er bleven vier man over en vlak voor Nieuwe Pekela nam Rudy Vriend de benen. De 30-jarige Vriend rondde het ploegenspel van de NWVG fraai af en kwam na een solo van ruim twintig kilometer alleen over de streep in Veendam. Met bijna een minuut voorsprong boekte de Nederlandskampioen van 2009 zijn eerste klassieke zege. Jan Bos uit Nieuwehorne werd tweede. Niels de Blaauw uit Gieten, maakte het succes voor de NWVG compleet door derde te worden.

Joost Kemna was de best geklasseerde OWC 'er op een 15e plek. Joost Koelen was 30en Thijs Poelstra 56e. De OWC haalde daarmee een 8e plek in het ploegenklassement en zakte van de 2e naar de 3e plek in het over-all klassement van de KNWU clubcompetitie Noord.