Oldenzaalse Wieler Club

Ster van Zwolle 2012

De onderstaande OWC 'ers vertrokken 25 februari naar Zwolle voor dé seizoensopening 2012, de 52e Ster van Zwolle:

 
  181    De Vries, Roel
  182    Kamphuis, Sebastiaan
  183    Kemna, Joost
  184    Nijhuis, Jeroen
  185    Oude Ophuis, Dirk
  186    Poelstra, Thijs
  187    Stokreef, Mark
  188    Van Weerd, Joost
 


foto: Reinder Regts

In de 172 kilometer lange koers bleef de echte wedstrijd lange tijd achterwege. Direct na de 3,3 kilometer lange geneutraliseerde start vanaf het Grote Kerkplein in Zwolle werd er wel volle bak gereden. Helaas moesten Dirk Oude Ophuis en Jeroen Nijhuis het daardoor al vroeg laten lopen. Toch bleef een echte kopgroep lang uit. In drie grote groepen passeerde de koers Raalte en dat waren er al vier in Lemelerveld, maar het verschil in tijd was nooit groter dan een halve minuut. Bij de eerste finishpassage in Zwolle was er weer sprake van een gesloten peloton en kabbelde de wedstrijd maar wat voort. En hoewel de snelheid in het tweede gedeelte flink omhoog ging, was er na honderd kilometer koers in Ommen nog altijd sprake van eenzelfde situatie.

Toen de koers zich eenmaal ontvouwde, en dat gebeurde pas laat op de dijken langs Genemuiden, Kampen en Zalk, leek de beslissende slag ook direct geslagen. En nog redelijk fitte Joost Kemna miste hier helaas de slag. Een groep van 22 renners wist te ontglippen aan het peloton met daarbij niet de minste namen. De opleidingsploeg van Rabobank zat met vijf man voorin, maar ook de mannen van Jo Piels, Koga en UK Youth - met daarbij ook de Zweed Magnus Backstedt - waren mee. Een maximale voorsprong van 45 seconden werd er geklokt, maar het was niet voldoende om met een uitgedund gezelschap naar de streep te rijden.


foto: Reinder Regts

Met name de Deense ploeg Glud & Marstrand - LRO zette de achtervolging vol in. Joost van Weerd en Mark Stokreef konden het tempo toen niet volgen. Sebastiaan Kamphuis en Thijs Poelstra werden, naar eigen zeggen door een stomme fout, gelost uit het peloton. De Rabo’s werden op tien kilometer van de meet terug gepakt. De twee mannen Jasper Hamelink (Piels) en Remco te Brake (De Rijke) probeerden vervolgens nog weg te komen, maar hun eenmansontsnappingen bleken onbegonnen werk. In gesloten formatie reed het peloton, met onze Roel de Vries, iets na vieren Zwolle binnen en werd alles in gereedheid gebracht voor een massasprint.


foto: Reinder Regts

In de laatste kilometer nam het Koga Cycling Team daarin het heft in handen en die inspanning werd door Chaigneau in klinkende munt uitbetaald. Ruim voor de finish was hij al zeker van zijn zaak en konden de handen de lucht in.
De renner uit Meerkerk was in de spurt op de Ceintuurbaan de snelste van het peloton dat toen nog uit ongeveer zestig renners bestond. Achter de coureur van het Koga Cycling Team finishten de Rabo-renners Moreno Hofland en Wesley Kreder als tweede en derde. “Hij was te sterk, we zijn in de sprint echt op waarde geklopt”, aldus Hofland.

 1.  Robin Chaigneau Koga Cycling Team 04:01:53
  2.  Moreno Hofland Rabobank Continental Team zt.
  3.  Wesley Kreder Rabobank Continental Team zt.
 
  59.  Roel De Vries RTV Oldenzaalse WLC zt.
  94.  Thijs Poelstra RTV Oldenzaalse WLC 04:42
  110.  Sebastiaan Kamphuis RTV Oldenzaalse WLC 04:52
  113.  Mark Stokreef RTV Oldenzaalse WLC 07:02

Kijk hier voor meer foto's op of www.bekijkfotos.nl